Basement project in Hove


We are delighted to have achieved 2 planning consents with Brighton and Hove Council, to enlarge this Spanish Hacienda-style house in Hove, East Sussex. The first application was to create a new basement under the house and garden, utilising the gradient of the site, to minimise excavation and impact on the house. It will contain a replacement swimming pool, gym, living and entertainment areas, as well as storage and plant rooms. Accessed through a new helical staircase, the basement area draws light from 2 full height glazed walls opening onto a lower garden area. We are also inserting a series of rooflights over the pool itself, which will capture sunlight onto the water below.

The existing house itself is to be extended  in a fashion sympathetic to the original look of the house. We are building out over the exsting garage to create new living and bedroom accommodation, as well as a new ensuite. We are also inserting a new glazed cupola over the hallway and stairs, and remodelling the kitchen, with a curved glazed wall and a modern family kitchen.

A striking new landscaping scheme by Alladio Sims will embed the redeveloped house into its setting. It is themed around creating a journey around different zones of the upper and lower gardens, maximising opportunities of the site, views of the sea and using a mix of hard and soft landscaping. A new minimal car port and bike storage keep cars away from the front elevation of the house.

Work is now progressing with RIBA Stages 3 to 4 including our full interior design service, with a view to negotiating a contract with Woodmans,  a contractor we have partnered with on many occasions, and starting on site in Summer 2018.