Planning and listed building consent to property in Lewes

We’ve recently gained planning and listed building consent to this Grade II listed property in the historic town of Lewes, Sussex.

Our proposals are a mixture of renovation and renewal of the existing fabric and a bold new contemporary glass and timber clad extension to the rear. We worked very closely with the local conservation officer to agree a strategy for the house, which looked to retain and enhance the original 19th century house, removing later poorer quality extensions. Then forming a new distinctly modern element, yet complimenting the house in volume, scale and materials. The proposals demonstrate an almost invisble impact on the street scene, the public realm. Internally the existing layout of the front of the house is essentially retained, whilst the more open plan new rear addtion, allows for open plan living. The junction between old and new is articulated by a double height glazed link, which also houses the new staircase between ground and first. The new element forming new living accommodation at ground floor level and a master bedroom and ensuite at first floor level.

Works are now progressing into RIBA Stages 3-4 techncial design, with a view to commencing work on site in early 2016.

1448_Yew Tree_Design_and_Heritage_Statement
Rear Elevation Rear Elevation _
Section A  _ Autorebuild Model