We were approached by a family of 4 to develop proposals to replace their existing post-war house in the conservation area of Chipstead, Surrey. We worked closely with the client and a planning consultant to meet both their very specifc requirements for a modern family house, whilst also the demands of the planning and conservation area policies of Reigate and Banstead council. A planning consent was acheived in 2012.

The new house is conceived as 2 connected volumes, shifted in plan, so that the garage extends into the front of the plot and kitchen, living space extends to the rear. Both volumes are orientated around a central axis, filled with natural light. A double height entrance hall leads to a wide reception room on the right, main stairs to the left, leading to the kitchen at the rear. At first floor level, we designed a master suite, 3 further bedrooms and 3 bathrooms. Each of the 2 roof spaces has its own access containing a study and play area respectively. Externally, the design of pitched slate roofs, render and timber windows reflects the local vernacular, yet in a contemporary expression. The house was also designed to better current building regulations and be 50% more energy efficient that the house it replaced, despite being twice as large. The result is a beautiful, practical family house that will meet their needs for many years.

Have a project that you would like to discuss?

Get in Touch