Located within the Clapham Common conservation area, our brief was to transform this top floor flat within an imposing four storey brick mid-19th century end of terrace. The property required reconfiguring and updating throughout. The brief was driven by a young professional client with previous experience in renovation and extension; his call was for a fresh design and innovative extension into the loft. The works aimed to make the most of the limited head height at loft level and bring in plenty of natural light.

We opened up the third floor, knocking an existing bedroom, kitchen and sitting room into one open, airy and light kitchen, dining and living room with beautiful views out over Clapham Common. One bedroom was retained at third floor and a new master suite planned within the loft.

In order to make the most of the space and natural light, a bespoke open tread steel staircase was designed between third floor and loft. We worked with the client’s selection of timber flooring and integrated this into the new staircase’s treads, creating a great feature within the flat. The landings and staircase were left open and glass balustrades used to bring shared daylight down from a dormer and rooflight within the roof, to the floor below.

Within the loft we created new dormers at the front and back of the property. Making use of the existing parapets, and with careful and dedicated negotiations with the conservation officer at Lambeth Council, we were able to achieve planning for much larger windows than is typical.

In order to work with the limited head height at loft we designed a step down into the en suite bathroom, this allowed for a larger and better proportioned bathroom.

This project is a great example of the architect and client working closely together to get the most out of a property. The result is a unique and exciting property that fulfilled the client’s brief.

Have a project that you would like to discuss?

Get in Touch