This new build house in Croydon for a local property developer has been designed to have minimal effect on the local residents, whilst still creating an impactful modern home.

The ‘upside down’ house  is created from two brick linear forms fully glazed at either end, and a central glass link connecting them.  The house makes use of the sloping site with a single storey above ground, and a full basement below with large light-wells and floor to ceiling windows into the subterranean spaces.

The main living space on the ground floor benefits from dual aspect front to back getting the benefit of morning and afternoon light, whilst also borrowing light from the central glazed hall.  The rest of the ground floor houses two guest suites, with the master bedroom suite located at the rear in the basement to provide privacy.   The basement also houses a further guest suite, utility, gym and cinema.

The external palette of London stock brick and glass is complemented by bronze accent panels, and a landscaping scheme creating a series of terraces and soft planting, screening the private spaces from public view, and the house from the neighbours.

The internal spaces are proposed to have an industrial scheme with polished concrete floors, reclaimed timber features, waterproof plaster, exposed track lighting, steelwork and concrete effect kitchen units. This mix of materials will be paired with clean walls and contemporary furniture pieces.

What the client said

“Granit are helpful, design led and multi disciplinary”

Have a project that you would like to discuss?

Get in Touch