Our client, a commercial PRS landlord, purchased a dilapidated five-storey block of flats and an adjacent derelict industrial unit in Dollis Hill, North London. The flats sat on a reasonably large plot comprised of unloved green space, a car park and a row of un-used garages.

Granit was appointed to carry out an initial feasibility study to assess the viability of developing this land to create a number of additional rental units. The site posed a number of challenges that required addressing – most notably overlooking and overshadowing of the existing properties.

The solution proposed the creation of an additional 24 units of 1, 2 and 3 beds for private rental, split across two blocks looking onto a shared courtyard. A subterranean car park makes use of the site levels and frees the external areas to become a social space for the residents.

Profit from the proposed development will enable the upgrade of the communal external areas thus improving the living accommodation for the existing residents. The scheme is currently being prepared for a detailed planning application later in the year.

Have a project that you would like to discuss?

Get in Touch