• Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • architects in teddington
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • Teddington architects
  • architects in teddington

This semi-detached home in Teddington has been significantly remodelled on the ground floor to create a bright living space that opens on to the garden. We were appointed to provide a full architectural and interior design service.

Despite being a modern dwelling, the layout of the property was restrictive and tired, with the kitchen particularly feeling cramped and dark. The first step was to address these issues and achieve planning permission for a full-width rear extension. Extending the original kitchen and dining area was central to the brief, creating an ambitiously large family and entertainment space that takes full advantage of the south-facing garden.

Creating a deep space presented several challenges. We worked closely with Blue Engineering to resolve the unusual structural plan of the house to provide the open layout. Large glazed openings, including a grand trapezoid skylight, were complimented by light finishes to spread sunlight throughout the living space at all times of the year. The bespoke sliding doors and windows allow the living area to flow onto the outdoor terrace. The timber cladding contributes to the warmth of the terrace, which is lovely for entertaining into the evening.

Internally, we opened up the front living room by removing a central fireplace that sub-divided the room, producing a more coherent, intimate family space. We designed a bright, contemporary palette that is complemented by accents of bold colour and natural materials, such as with our bespoke joinery designs for the front living room. The LEICHT kitchen and large porcelain floor tiles solidify the fresh, contemporary feel of the design. High-spec audio-visual services were integrated throughout to accommodate the needs of the family in the future. The first and second floors were redecorated throughout, including a new accessible bathroom.

This project is a great example of close collaboration between the whole design and construction team to maximise the potential of a home for its occupants and their modern needs.

Have a project that you would like to discuss?

Get in Touch