• House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea
  • House refurbishment in Chelsea

This home is in the heart of Chelsea, just a stone’s through from the Kings Road. We were commisioned to provide a full architecural and interior design service to oversee the transformation of the entire house to bring it up to date. The property was in a tired state and in need of full renovation. The lower ground floor was dark and oppressive, with interconnected rooms which felt somewhat disjointed through a lack of coherent visual and spacial connection. Access to the back garden was exclusively through the rear reception room at lower ground, making comfortable circulation between inside and outside space almost non-existent for the majority of the round and lower ground floors.

The lower ground floor layout was completely reconfigured to create an open plan living, kitchen and dining area the whole family could enjoy. Each zone has been given its own character allowing it to sit independently, yet harmoniously with the rest of the space. The rear was given a modest extension, just enough to create a generous and bright living space, and the stairs were relocated and opened up with glass balustrades to lower and upper ground. The lower ground floor now enjoys a considerably brighter environment, with a comfortable flow and a visual cohesion.

The ground floor benefits from fully glazed sliding doors to the rear, creating an open connection with the existing roof terrace, which has also been updated to create additional external space. This increased opening in the building fabric bathes the study and relocated stairs in natural light. Along with the glazed pocket doors and internal windows, this allows for views from front to back, giving the entire ground floor a feeling of visual openness and connection with the outside and living spaces below.

The beautiful oak Element 7 flooring, used throughout the ground and lower ground floors, was something the clients didn’t want to skimp on, and it certainly paid off. The flooring compliments the neutral paint colours throughout and allows for fun injections of colour to be picked up in soft furnishings. This colour palette continues into the River Woodworks kitchen and makes the space feel even bigger, while emphasising the pop of pink in the living area.

Half of the first floor level is dedicated to the tranquil master suite with large bedroom, plenty of wardrobe space and large ensuite.
The luxurious master bathroom features beautiful Light Filetto stone panels to the shower enclosure and at half height around the rest of the room, which, when combined with navy joinery contrasts wonderfully. A simple white composite stone countertop and porcelain tiled flooring have been used so that the stone and joinery can be the stand out pieces in the room. The room is finished with Lefroy Brooks chrome brassware and fittings and softened with a simple roman blind in a bold fabric.

The other half of the first floor is for a bedroom and generous bathroom. This bathroom was finished in an almond toned porcelain tile and teamed with Farrow and Ball Charleston Gray painted joinery. A beige moleanos stone countertop and splash back complete the bespoke vanity unit.

At second floor level, an ensuite was created which has a mix of white and black contrasting tones. The shower enclosure walls feature alternating gloss and matt tiles laid in a brick format and a black hexagon floor continues into the shower with a simple, tiled drain. A white composite stone was selected for the countertop and floating shelves.

Have a project that you would like to discuss?

Get in Touch