Planning consent in St Albans, Hertfordshire


Granit are please to announce that planning permission has been granted on our Marford Road project in Wheathampstead, near St Albans, Hertfordshire.

Our clients approached Granit looking to transform their large but but poorly configured house. Space was not the issue but the quality of that space was. The piecemeal growth of the house had resulted in a dark, cellular ground floor cut off from a fantastic garden. We sought to transform their property into a family house more suited to their lifestyle. We immediately recognised that there was huge scope to reconfigure this property to create a fantastic family home.

The solution involved transforming the cellular arrangement of the existing property into a series of inviting and useful interconnecting spaces. A low quality glazed conservatory has been replaced with a single storey extension accommodating a dining room and informal sitting area. This space flows seamlessly into the kitchen where a window has been introduced into the flank wall to provide daylight into a dark part of the property.
Reconnecting the garden with the inside of the property was a driving factor behind the design. This has been achieved by introducing a large set of glazed sliding doors to the rear elevation. In addition to this, glazing wraps around the western elevation providing further views onto the garden. As the rear elevation is south facing, overheating is a concern. A projecting roof canopy provides solar shading during the summer months when solar gain is at its peak. A modest side extension at first floor level allows for the creation of two new en-suites and a dressing room.


We look forward to taking the next steps in the design process alongside our clients and construction commencing in 2021.