Planning consent in Wymond Street, Putney LB Wandsworth


Granit recently worked with planning officers at LB Wandsworth to gain consent for the redevelopment of a family home in Putney. As an end-of-terrace, the faced increased scrutiny and the design was challenged partially due to the number of neighbours adjoining the application site.

The proposals seek to increase the usable floor area of the property to allow for flexible, open-plan living for the applicant’s family. The basement extension creates an additional living area and also a utility room to alleviate pressure on the ground floor. 

By placing the kitchen in the front room with the centrally retained dining room, the modestly-scaled brick side return and rear extension would become a flexible living and workspace. An additional stair was introduced from the dining room of the split-level property and this expressed externally though a pitched rooflight overhead. To increase the accommodation of the house, a hip-to-gable extension with and mansard was proposed to maximise the volume of the existing roofspace with minimal impact to the neighbouring properties. The renovated loft space would become an additional bedroom with ensuite.

Sympathetic scale and materials were a foremost consideration in gaining approval for this site that is overlooked by adjacent homes and from neighbouring streets. Externally, the application was intended to be homogeneous with the style of the existing property with matching materiality and this was due to the visibility of the works from surrounding buildings. This meant that the perceived impact of the proposals were considered from the project’s inception and that the design decisions could be justified when challenged during the planning process.