Granit recently received planning consent to remodel, extend and excavate an existing post-war property on Belvedere Drive, Wimbledon. The property can be found between Wimbledon Hill Road Conservation Area and Wimbledon Village Conservation Area, but is located within neither. The orientation allows for the property to sit along two roads – the front of the house faces Belvedere Drive, whereas the rear faces Wimbledon Hills Road.

Our clients approached us to help them undertake a fairly daring design, which captivates the street scene, whilst also giving their family home the ‘wow’ factor.

The front of the property will see the demolition of the garage at ground floor, and the rebuilding of a new living space. The master bedroom will sit above the living space at first floor level, and will have design features such as floor to ceiling glazing and perforated metal on the front. The kitchen/dining/snug areas beyond the living area will be accessed through an extended hallway on one side, and an internal bridge on the other. The communal spaces will be flooded with natural light by a proposed ‘wrap-around’ roof light, which separates the new offset roof and massing of the proposal.

The rear section of the property will retain the existing walls and structure at ground, first and second floors. However, at loft level, the roof pitch will be adjusted so that the shape and aesthetic of the existing building is much more visually appealing externally.

The improvement of the appearance of the property has been a key driver for the project. Key to this has been replacing the existing materials (dark brick and brown UPVC windows) with a mixed palette of predominantly traditional materials, render and brickwork with modern metal cladding and glazing to add depth and visual interest.

The other major change in appearance is the roof form to a more traditional steeper pitch which has helped reduce the massing along the boundaries whilst creating a more aesthetically pleasing silhouette. The overall effect is a massing more in keeping with neighbouring properties on Belvedere Drive, whilst high quality material choices used in a mixture of modern and traditional ways creates a timeless design.

If you have a prohect in London Borough of Merton and are looking to apply for planning permission in Wimbledon, please get in touch here.

Have a project that you would like to discuss?

Get in Touch