Our clients, a commercial landlord, approached Granit seeking to investigate the potential for developing a back-land site in Enfield, north London. They had acquired a block of flats and, when inspecting the title plans, discovered that they owned a forgotten scrub of wasteland to the rear of the carpark. The plot was a generous 600 sqm and on initial inspection had the capacity for accommodating a number of new rental properties.

Granit were appointed to conduct an initial feasibility study and to prepare information for the submission of pre-planning and full planning applications. Planning permission was successfully granted in 2020 for creating 3 energy efficient 3 bedroom family houses.

Consideration for how the development sat within a wider landscaping was considered from the outset. Key trees were retained and biodiversity increased on site through new planting and the installation of green roofs. Access was provided by a landscaped foot path connecting the new units to a communal garden.

From the front, the development reads as a low rise terrace where 3 metal clad boxes float above a brick wall. The broken massing at 1st floor reduced the overall bulk, limits overshadowing and ensured outlook from the existing flats was maintained.  To prevent overlooking, the houses are arranged in an L shaped formation, looking inwards onto a south facing private garden.

­All properties were designed to be highly energy efficient and feature an air source heat pump and  PV array installed on the roof.

Have a project that you would like to discuss?

Get in Touch