• architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • sustainable design and energy efficiency
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • sustainable design and energy efficiency
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • sustainable design and energy efficiency
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • architects clapham
  • sustainable design and energy efficiency
  • architects clapham

This dilapidated Victorian property was extended upwards and to the rear creating a four-bedroom house from a once modest cottage.

The Brief

Our client spotted this dilapidated cottage across the road from his flat in Clapham. He watched it for a couple of years, and when the opportunity came up to buy it, he pounced.

The brief was to extend and transform the property into a modern family home and make the property as energy-efficient and sustainable as possible. 

The Solution

The front facade is sympathetic to the property’s original features, but there is a new extension designed in a contemporary style at the rear. 

The extension is over three storeys and has a triple-glazed bay with a sash window opening onto a courtyard garden with a moated fish pond. 

The house provides four generous bedrooms, with living areas, study and kitchen dining room opening onto the garden. It features a range of sustainable design and energy efficiency features, including external insulation to the solid walls, a whole-house mechanical ventilation system (MVHR), solar heating, a green roof and a rainwater storage/irrigation system. 

This approach to energy efficiency with existing housing stock to create a low energy house is known as a retrofit.

The Result

The result is a generous and modern family home. Our client is delighted with the property and also that it costs very little to run the heating. 

You can download a detailed analysis of the sustainable design and energy efficiency techniques used on this house here. This analysis includes an analysis of the cost savings too.

The garden consists of a mixture of corten planters, hard paving and planting beds to create an urban oasis.

The London Open House featured this house in 2013 and 2014.

Find out More

You can find our contact details here if you would like to speak with our architects Clapham team.  You can also watch the short video below. 

sustainable design and energy efficiency
sustainable design and energy efficiency
sustainable design and energy efficiency
sustainable design and energy efficiency

Have a project that you would like to discuss?

Get in Touch