This project sought to reinvigorate and upgrade a Grade II Listed Georgian Townhouse, previously sub-divided into 4no. flats for a commercial client.

The existing building is one of a an early 18th Century pair of townhouses, located in the Rectory Grove Conservation Area in Lambeth, south-west London. While may of the original architectural features had been lost during previous conversion into flats (circa. 1970), much of the front façade has remained intact; with original panelled front entrance door and large timber sash windows with internal shutters. Internally, the existing property was a patchwork of original Georgian architectural features and 1970s furnishings and textured wallpaper. In particular, the Lower Ground floor was in poor condition, with areas of damp and root ingress from below ground-level.

As part of a Design & Build contract, Granit were engaged by the contractor to guide the proposals through a difficult planning period that involved multiple applications for Listed Building consent as well as Full Planning permission for key aspect of the renovation.

The proposals were to re-plan and renovate the 4no. existing flats through a combination of reconfiguration of the planform, upgrading the existing building fabric, providing much-needed repair work and, of course, full internal refurbishment.

The upper floors involved re-planning, to allow for the best use of space for modern living, including: Ensuite bathrooms, open-plan Living/Kitchen/Dining spaces and extending the original staircase to serve all levels (as it would have done originally).

The Ground Floor was reconfigured to create a large open-plan Living/Kitchen/Dining that spans the full length from front to back of the property, with the original floor-to-ceiling sash windows restored to enable beautiful views over the garden to the rear. In addition to the re-planning and refurbishment, the works to the Lower Ground Floor also involved remedial works to upgrade / safeguard the original building fabric and included underpinning and damp-proofing.

In order to support the proposals through Planning, Granit were involved in researching the building’s heritage; identifying/documenting the location and condition of any surviving original features, such as: timber sash windows, internal shutters, decorative cornicing, original skirting/architraves, as well as understanding how the original planform of the building had been altered through the conversion to flats. This process was thorough and involved a close working relationship with the council’s conservation officer and the specialist contractors carrying out the works.

With any heritage project, there is a fine balance between preservation of heritage and necessary renovation works to allow modern living. In this project in particular, it is the combination of attention to detail, sensitive design and high-quality workmanship that has  produced an excellent scheme that both respects and preserves the building’s heritage value, whilst creating a quality, considered space appropriate for modern living.

Council: Lambeth

Contractor: Eramo Construction

Have a project that you would like to discuss?

Get in Touch