• modern family home
  • modern family home

We have transformed this dilapidated house in Wimbledon into a modern family home, with a ground floor extension, loft conversion and complete internal refurbishment.

What was the brief?

Our clients are a young family of five with a busy lifestyle. They needed space for entertaining and relaxing as well as for the children to run around, play, and be kids. Spending time together as a family was key, so an open plan ground floor was an essential part of the design brief. However, it was clear there needed to be differentiated zones for cooking, eating, and living.

The brief in essence was to create a great, modern family home.

What we designed

Our clients appointed us for both architectural and interior design early on in the project, so both our teams worked together closely to realise the potential of the house.

The design we produced includes a large rear and side return extension on the ground floor. This space has an open plan kitchen and dining room space central to the brief.

We worked with Espresso Design to create a spacious and modern kitchen which ticked all the boxes for this busy family. It has plenty of storage, food preparation and cooking space, and a large island for entertaining, and, most importantly, for watching rugby!

The dining area has large, glazed doors opening into the garden and a courtyard with bench seating that creates easy inside-outside living in the warmer months.

The ground floor design has a series of zoned areas as you move from the back to the front of the house. The front living room is a comfortable space for the family to relax, unwind and watch TV after a long day. Directly adjacent is a casual dining area with space for the kids to spread out, work or play games. The central courtyard features full height glazing which brings plenty of natural light to the front of the house.

We designed plenty of built-in storage throughout the house which was manufactured by Steinwood and includes a combination of open bookshelves for display, cupboards and drawers for storage. The joinery offers a functional purpose and added interest and detail to each space.

An exciting feature of our design of this modern family home was to relocate the staircase, opening up more possibilities for the overall layout. This presented an opportunity to design a staircase that is both space-saving and elegant, with a continuous handrail and thin black spindles. The handrail is recessed into the party wall with integrated LED lighting for the stairs between the first and second floors.

For the loft extension, we designed a master suite including a bedroom, a dressing area with bespoke built-in wardrobes and an en-suite bathroom. The en-suite was designed to feel like a luxurious oasis with clean and modern lines mixed with marble and walnut finishes. The freestanding bath sits perfectly beneath the roof lights which offer a wash of sunlight during the day and the opportunity for stargazing at night.

We introduced various pops of colour and textures throughout the property to add exciting features, such as the exposed brick wall in the kitchen. We are very happy with the end result of this project and believe our clients have exactly what they were looking for.

You can see examples of other projects like this in our project portfolio here.

Have a project that you would like to discuss?

Get in Touch