• Basement and remodelling of house Brighton and Hove
  • Big Basement design
  • Basement and remodelling of house Brighton and Hove
  • Basement and remodelling of house Brighton and Hove
  • Big Basement design
  • Basement and remodelling of house Brighton and Hove

Our client bought a Hacienda styled house in Hove, Sussex, which was unloved, and had a dilapidated pool and garden, as well as a tired interior.

We provided a full architectural and interior design service through to completion of the project, developing the brief with the client, and managing a complex project and multiple team members including an M and E consultant, stuctural engineer, specialist pool and glazing suppliers and landscaping designers. We created a new basement under the house and garden, utilising the gradient of the site, to minimise excavation and impact on the house. It contains a new swimming pool, gym, living and entertainment areas, as well as storage and plant rooms. Accessed through a new helical staircase, the basement area draws light from 2 full height glazed walls opening onto a lower garden area. The glazing was a Skyframe system supplied by cantifix. We also inserted a long linear rooflight over the pool itself, which capture sunlight onto the water below.

The existing house itself  has been extended in a fashion sympathetic to the original look of the house. We have built out over the existing garage to create new living and bedroom accommodation, as well as a new ensuite. We have also inserted a new glazed cupola over the hallway and stairs, and remodelled the kitchen, with a curved glazed wall and a modern family kitchen.

A striking new landscaping scheme by Alladio Sims has embeded the redeveloped house into its setting. It is themed around creating a journey around different zones of the upper and lower gardens, maximising opportunities of the site, views of the sea and using a mix of hard and soft landscaping. A new minimal car port and bike storage keep cars away from the front elevation of the house.

Having obtained planning permission for the works in 2019 via Brighton and Hove council, for a new basement and remodelling of the the house, the works were carrried out and completed in 2021 by Woodmans,  a contractor we have partnered with on many occasions.

Have a project that you would like to discuss?

Get in Touch